När du väl har en häst så gäller det att du sköter den också. Det du måste göra är att sköta hästens päls och rida hästen, och även skötsel av stallet och hagen.
Visitering
Du måste göra en översiktlig hälsokontroll av din häst. Du börjar med att småprata med hästen för att se hur den reagerar på rösten. Sedan så stryker du handen över hästens olika delar, och det gör du för att försöka hitta sår, svullnader eller om hästen verkar öm. Du kan visitera hästen medan du ryktar den.
- Anus och genitalier – Anus och genitalier ska vara fri från sår och var, och hästens spillning ska se normal ut.
- Ben och karleder – Du ska alltid känna igenom hästens ben för att kunna upptäcka eventuell hälta och förebygga att den då blir värre. Benen ska vara fasta, hårda och torra och inte mjuka och svampiga. I karlederna så samlas det lätt smuts som kan bilda mugg och sår, och därför ska karlederna vara lena och torra.
- Hovar – Undersök hovarna för att se om hästens trampat igenom något vasst föremål eller om stenar kilat fast sig i hoven. Hornet och strålen ska vara hela.
- Man och svans – Granska hårbotten för att upptäcka möjliga utslag eller eksem.
- Mulen – Kontrollera så att mulen inte har tjockt, gult eller grönt snor då det kan vara tecken på kvarka. Hästens mun och mungipor får inte heller vara för torra och läpparna får inte vara stela. Undersök om tänderna fattas någon tand eller behöver raspas.
- Muskler – Tryckt jämnt med ett fast tryck för att känna på hästens muskler, särskilt på benen och över ryggen, och se om det ömmar.
- Ögonen – Ögonen ska vara klara, röra sig normalt och inte rinna.
- Öronen – Öronen ska röra sig normalt och hästen ska påverkas om man pratar med den. Kolla även inuti örat för att se om det finns några sår.
Ryktning
Du borde helst rykta din häst varje dag. Genom att rykta hästen så ökar det dess blodcirkulation och ger glans åt pälsen. Det går även lätt att upptäcka mindre sår och skavsår när du ryktar hästen. Rykta även hästen varje gång ni ska rida så att smuts inte ligger och skaver under sadeln eller tränset.
Hovskötsel
Felaktiga benställningar, oregelbundna rörelse och felaktiga eller sjukligt förändrade hovar är vanliga besvär som kan uppkomma av försummad hovskötsel.
Om din häst är ute på bete eller inte utför arbete, så kommer din häst inte att behöva hästskor. Dock så måste deras hovar regelbundet ses över eftersom de hela tiden växer. Du måste verka hästens hovar, och om du inte gör det så kan hästen få förslitningar på leder och senor.
Hur ofta du behöver sko din häst beror på vad hästen används till. Du borde verka eller sko en häst va 6e eller 8e vecka.
Utrustningens skötsel
Förutom hästen så måste du även sköta hästutrustningen. Genom att smörja in lädret i sadeln, selen och betsel så ökar livslängden med fler år. Tvätta utrustning av läder med sadelsåpa och ljummet vatten. Låt det sedan torka och när lädret nästan är torrt så arbetar men in sadeltvål, helst med en svamp.
Tvätta även alla spännen, bett och stigbyglar med speciellt utvecklat putsmedel för hästskötsel.
Du kan undvika framtida problem genom att försäkra dig om att sadel, sele, betsel och annan utrustning är anpassad för hästen på ett bra sätt. Anlita en auktoriserad sadelmakare när ni ska testa utrustning och sadel åt er häst.
Mockning och hagen
När hästarna är i sin box eller spilta en del av dygnet så ska de mockas varje dag. Om hästarna befinner sig i en mindre hage kan risken för parasitsmitta minskas om hagen mockas regelbundet.
Se även till att inget farligt skräp finns i hagen och att staketet är helt överallt. Dessutom så måste hästen ha tillgång till vatten i hagen. Du måste städa ut vattenkranet då och då.