Hitta din djurhobby

Under pandemin kan det vara lätt att gå ifrån sina vanor och sina hobbyer då det är begränsat med vad man kan göra. Vad är då bättre än att börja en ny hobby med ditt djur när pandemin är över? Även i vanliga fall kan det vara att tiden försvinner och den hobby som man en gång hade kanske man inte längre har tid för. Vad orsaken en må vara kommer här några tips på olika hobbyer med djur eller insekter du kan börja med.

Du kan testa att bygga din egna agilitybana. Bildkälla: Härliga hund

  • Det finns mängder med olika saker man kan göra med sitt djur. Med hundar kan man förutom att göra roliga enkla trick som att sitta, ligga och hämta saker, också göra agility – precis som man kan göra med kaniner. Om du vill testa på att göra din egna bana kan du kolla in denna sida på Härliga hund.
  • Förutom agility finns det flera olika typer av hobby med djur. En dröm kanske alltid har varit att lära dig att rida. Både på landet och i närheten av många städer finns det stall som erbjuder nybörjarkurser. Det är aldrig försent att börja, det är bara att leta runt och hitta en kurs som passar för dig. Vissa privata ägare av hästar vill ibland ha extra hjälp med sina hästar, från att mocka i stallet till skötsel av redskap och hjälp med hästen och kan hjälpa dig att bli mer hästvan innan du tar en kurs, skriv i forum och hitta någon nära dig.
  • Kanske vill du börja med något mindre? Vill du inte ha en hobby med pälsiga fyrbenta vänner är ett tips är att börja med biodling. Gillar du naturen, att odla egna frukter eller vill lära dig att slappna av så är biodling ett alternativ. Bin hjälper till att ge dina bärbuskar och fruktträd större och bättre skördar och de känner av om du är stressad och höjer sina röster tills dess att du har slappnat av.
  • Om bin inte är din grej kanske du vill börja att ha en myrfarm. För att ha en myrfarm som ska klara sig behöver du ha en myrdrottning, annars klarar sig myrorna inte längre än 12 veckor. Myrfarmer har nybörjare som forskare för att studera hur myrorna bygger sina gångar och hur de uppför sig.

Trandansen vid Hornborgasjön i Västergötland. Bildkälla: Väst Sverige

  • En populär hobby är fågelskådning. Det är enkelt att börja med en kikare och en fågelbok, gå med i en grupp med andra nybörjare eller med andra som har hållit på länge för att hitta de bästa ställena att skåda olika arter av fåglar. Ett fantastisk ställe att betrakta fåglar på i Sverige är Hornborgasjön dit tusentals tranor kommer för att häcka varje år, den så kallade trandansen. Trandansen kan man se runt mars-april och är oftast full med fågelentusiaster och fotografer.
  • En hobby som sällan talas om är taxidermi, eller uppstoppning av djur. Taxidermist kallas även för zoologisk konservator och fick sin början i 1800-talets England. En konservator bevarar kroppar från fåglar och djur, oftast som har dödats under jakt och som ska visas upp som troféer, men det förekommer även att djurägare vill föreviga ett husdjur som har dött.