Om att skaffa häst

Köpa häst

Är du sugen på att köpa häst, eller önskar sig din dotter en häst i födelsedagspresent? En häst kommer självklart att bringa mycket glädje till alla i sina omgivning, och även medföra ett hälsosammare liv med träning och mycket utevistelser. Men det är inte bara det roliga att tänka på när man ska köpa häst, det är mycket annat, särskilt under själva hästköpet! Det går inte att bara gå in i en affär och köpa en häst, det är mer komplicerat än så.

  • Skaffa information om den andra parten. Är den andra parten välkänd på ett positivt eller negativt sätt? Du kan även via telefon kontakt Kronofogdemyndigheten för att kontrollera ifall den andra parten har ekonomiska problem. Om ni ska köpa häst från ett försäljningsstall så kontakta någon som har köpt häst där innan.
  • Skaffa information om hästen. Se till att hästen verkligen har ett hästpass! Även om vissa medicinska behandlingar som hästen fått ska stå med i passat så är det inte säkert att det gör det. Prata med uppfödaren och ta reda på hur hästen har levt sina första år. Be även om hästens försäkringsnummer och skaffa fullmakt för att kunna kontrollera skadehistoriken med försäkringsbolaget. Något annat du kan göra är att googla hästen.
  • Undersök/uppge tidigare ägare. Du kan ta kontakt med hästens tidigare ägare om de har haft någon. Du kan även prata med stallkompisar och andra som bland annat kan ha sett hästar på tävlingar.
  • Var noga med provridningen. Rid hästen mer än en gång och gärna någon annanstans än i den miljön som hästen är van vid. Det är även en bra idé om fler rider hästen. Du måste verkligen känna att det är rätt häst för dig. Var med när hästen borstas, leds ut och in ur boxen och sadlas. På det sättet så kan du upptäcka olater som sadeltvång.
  • Använd dig av en erfaren veterinär som du har förtroende för, och gör en ordentlig besiktning hos denna veterinär. Det här gäller för båda parter. Om parterna inte har förtroende för samma veterinär så bör bådas veterinärer få undersöka hästen innan överlåtelsen. Du ska även få uppgifter om tidigare veterinärbesök från säljaren.
  • Fråga/uppge vilka förväntningar som finns. Var tydligen med vad du vill ha hästen till när du pratar med säljaren och ta gärna med det i kontraktet. Om hästen inte passar för det du vill ha den till så kan säljaren avbryta köpet.
  • Avsluta köpet. Skriv alltid kontrakt, och det finns mallar för det på bland annat agria.se, eller ta hjälp utav en jurist.