Hur du matar din valp

Du har fått en liten valp i hemmet, och allt du vill göra är att överösa den med kärlek och allt som den vill ha. Valpen kan nog inte få för mycket kärlek från dig, men var försiktig med hur mycket mat du ger den! Du vill ha en frisk valp, inte en överviktig eller underviktig liten hund!

Ge flera mindre mål

Beroende på hur gammal din valp är så ska den få upp till tre mål mat om dagen, och även på samma tider varje dag. Ge alltid maten i samma skål och på samma plats. På det här sättet så ger du din valp goda matvanor.

Ge inte för mycket mat

För att veta hur stor mängd mat du ska valpen per måltid, så följ rekommendationerna på förpackningen. Ge inte din hund matrester! Matresterna kanske uppfyller dina näringsbehov, men de uppfyller inte valpens näringsbehov. Genom att inte ge din valp matrester så förebygger du även framtida problem med fetma som din hund kan få.

Förutom mat så måste din valp alltid ha tillgång till en skål friskt, rent vatten. Byt ut vattnet regelbundet eftersom valpar gillar att leka med det.

Antal måltider

Hur många måltider din valp ska ha om dagen beror på hur stor och gammal den är.

  • Mini – små raser: Upp till 4 månader ska de har 3 mål om dagen. Från 4 till 10 månader ska de ha 2 mål om dagen.

  • Medium – mellanstora raser: Upp till 6 månader ska de ha 3 mål om dagen. Från 4 till 10 månader ska de ha 2 mål om dagen.

  • Stora (MAXI) och mycket stora (GIANT) raser: Upp till 6 månader ska de ha 3 mål om dagen. 6 till 15 månader ska de ha 2 mål om dagen.

Respektera övergången från valp till vuxen hund

När din valp har vuxit upp till en vuxen hund så ändras även deras näringsbehov. Då är det viktigt att du börjar ge din hund foder som uppfyller dess näringsbehov.

Ändra din hunds kost gradvis. Blanda det nya fodret med det gamla och öka andelen nytt foder efter hand under en period på fem till sju dagar, och när det är dag sju så ger du hunden endast det nya fodret. På det sättet så slipper din hund matsmältningsbesvär och diarré.