Om att skaffa hund

Att skaffa rätt hund

Att skaffa hund är ett väldigt stort och personlighetsanpassat beslut. Innan du skaffar hund så måste du verkligen överväga beslutet och bestämma dig för varför du vill ha hund. En hund är ett stort ansvar, och det här är ett liv som helt och hållet är beroende utav dig. Det är en hel del frågor du måste ställa dig själv innan du tar det stora beslutet och skaffar din nya familjemedlem!

Den första och viktigaste frågan du borde ställa dig själv är; är du en lämplig hundägare? Det räcker inte att du klappar hunden, ger den mat och går ut med den ett par gånger om dagen. En hund tar tid. Särskilt valpar behöver massor med uppmärksamhet första tiden, dygnet runt rent ut sagt. Eftersom hundar är flockdjur så bör de inte lämnas ensamma i mer än max 5 timmar per dag.

Så när du ställer dig frågan ”är jag en lämplig hundägare” så borde inte svaret grundas i din personlighet, utan mer hur ditt liv ser ut just nu. Om du bor själv och jobbar i flera timmar om dagen så borde du vänta med att skaffa hund. Om ni är två stycken, om ni vet att någon alltid kommer att vara hemma eller vara borta max 5 timmar om dagen, så är en hund definitivt ett alternativ! Men ännu en gång; tänk på att en valp behöver uppmärksamhet i princip dygnet runt. Och det är den tiden du ger åt hunden under dess uppväxt som kommer att avgöra er framtida relation.

Välj rätt ras

En personlighetsfråga är dock valet utav ras. Gå inte så mycket på utseendet, mer på vad det är du vill få ut utav ditt hundägande. Vill du ha hunden som sällskap? Jakt? Träning? Det är sådant du borde överväga innan du väljer vilken ras du vill ha.

Raser skiljer sig även åt när det gäller mentala egenskaper. Vissa kräver mycket motion för att må bra, vissa behöver arbeta med nosen och huvudet. Därför är det än en gång viktigt att se över hur ditt liv ser ut just nu. Skaffa till exempel inte en hund som kräver mycket motion om du själv inte gillar att motionera särskilt mycket, eller är borta största delen av dagen. Du kommer inte att ha tid, och i värsta fall tröttna på de aktiviteter din hund kräver och då kommer det sluta med att din hund blir lidande utav det istället.

Storleken då? Storleken har betydelse när det gäller ekonomi och platsmässigt. En liten hund behöver inte lika mycket mat och utrymme, varav en stor hund äter mycket och får helt enkelt inte plats i en liten lägenhet. Dessutom så behöver du själv vara i hyfsat bra fysisk form för att orka med en stor hund då de uppenbarligen är mycket starkare än vad små hundar är.

Pälsen spelar även roll. En hund med lång päls behöver mer skötsel av pälsen än vad en korthårig hund behöver. En hund med sträv päls måste i regel trimmar, och om du är nybörjare måste du lära dig hur man gör.

Välj valp och uppfödare

Nu när du har valt rätt ras så kommer ännu ett svårt och stort beslut; att välja uppfödare och valp. Vilken uppfödare du väljer beror antagligen på var du bor och vilket intryck som du får utav uppfödaren. Personkemin mellan valpköpare och uppfödare har en avgörande funktion och om ni kommer bra överens kan du få många goda råd och hjälp ifrån uppfödaren.