Föda åt kattungar

Alla kattungar måste börja äta fast föda nån gång i sitt liv, men när är det dags att byta kosten från di till fast föda? Det bästa tillfället att börja med det är när kattungarna är ca 3 veckor gamla, men det beror lite också på hur många de är i kullen och hur mycket mjölk som kattmamman har. Kattungar, och katter överlag, har väldigt känsliga magar så du måste vänja dem sakta med annan mat och inte ta ifrån dem deras di på en gång. Ett tips är att ge dem rumsvarm mjukost på tub, naturell variant och inte en med räkor även ifall du kanske tror att de tycker att det är gott, de kan nämligen sätta räkorna i halsen. Det brukar de tycka väldigt mycket om, men kom ihåg att bara genom dem väldigt lite i början eftersom deras magar inte är vana vid det.

Efter några dagar av detta så kan du sen börja introducera dem till osötad majsvälling, sådan välling som du ger till småbarn. Det kan ta antingen fort eller långsamt att lära dem att äta detta, de får ta sin tid – de kommer att vänja sig efter ett tag!

När de har lärt sig att äta majsvällingen, och föredrar den framför di, så kan du börja ge dem mat som till exempel kokt sej eller torsk, burkmat för kattungar, tonfisk på burk (den för människor, inte den för katter), makrill i tomatsås, köttfärs, filmjölk, vispgrädde … Det finns en del att välja mellan till dina kattungar!

Du kan låta torrfodret för kattungar stå framme hela tiden, även kattmamman kan äta av den här maten. Kattungarna kan både äta den här maten torr som fuktig, och du får den fuktig genom att bara hälla på lite vatten.

Förutom mat så glöm inte att de alltid ska ha tillgång till friskt vatten!