Hund och katt tillsammans

Hund och katt tillsammans

Är du både hund- och kattälskare och vill gärna ha både och, men har hört att de inte funkar tillsammans? I vissa fall stämmer det väl, men katter och hundar brukar faktiskt oftast komma överens. Även bli riktiga kompisar! Så om du vill ha både hund och katt i ditt hem, så ska det inte hindra dig. Men det är ändå några saker du bör tänka på innan.

Valet av ras

Tänk på att det är meningen att katten och hunden ska leva tillsammans i förmodligen väldigt många år. Därför om du ska skaffa en ny hund så borde du se till att det inte är en hund som anser att katter är till för att jagas och äta. Om du redan har en hund som anser detta, så borde du nog inte skaffa en katt också.

Det bästa valet är en lugn sällskapshund. Det spelar inte så stor roll vilken storlek det är, se bara till att hunden har vana vid katter först. Eller om du skaffar en katt så samma sak där; katten måste ha vana vid hundar först. Det bästa är om det djuret du eventuellt redan har redan har vana vid den andra arten också. Det kan gå väldigt illa annars. Om du har en katt så kan den till exempel klösa ut ögonen på den nya valpen, och om du har en hund kan den jaga bort kattungen eller använda den som tuggleksak.

Vilken först – hunden eller katten?

Det är nog lika olika med alla situationer. Dock så är det värsta alternativet, som ni bör undvika, är att skaffa en fullvuxen hund när ni redan har en fullvuxen katt. Katter har sina egna rutiner, och gillar inte att de rubbas. Om det då kommer in en hund i hemmet, och den kräver en massa uppmärksamhet och annat som kan rubba kattens rutin, så är det troligt att katten kommer ta ut sin frustration över hunden.

Om du ska flytta ihop med någon annan som till exempel har en hund, och du har en katt, så rekommenderas det att djuren träffas så mycket som möjligt innan de flyttar ihop med varandra. Det är nog ett bra alternativ i alla fall, om det finns möjlighet till det. Börja med korta stunder och gradvis gör de längre. Men tänk på att aldrig lämna djuren ensamma med varandra! Ett bra tips är även att trötta ut hunden lite innan mötet med katten, så den inte har överskottsenergi att göra med genom kattjakt.

Både hunden och katten behöver uppmärksamhet, och försumma inte den ena på grund av den andra. Ge de båda lika mycket uppmärksamhet, och särskilt viktigt är det i början. Den tidigare familjemedlemmen vill inte känna sig utanför på grund av den nya, så glöm inte borta denna. Det är även viktigt att ge den nya familjemedlemmen den uppmärksamhet denna behöver för att känna sig trygg i sitt nya hem.

Om du vill att din katt och hund ska bli kompisar, så skaffa de samtidigt när de är små. Det kan vara lite knepigt om du bor ensam, eftersom valpen måste ut flera gånger om dagen och kattungen ska helst inte lämnas ensam.

Tänk på att det här tar tid, de kommer inte att komma överens. Men om du med allvar vill att din katt och hund ska komma överens så får det tar den tid som det behöver. Det tar ungefär 4 månader upp till ett år innan katten accepterar hunden helt och hållet. För en hund tar det ca en vecka till några månader. Om de båda är ungar kan det ta så lite som en timme, men även längre.

Du måste visa stort tålamod, men du måste också veta när man ska bryta in för att förhindra skador. De är hunden och katten som måste komma underfund med vilken rang de har i hemmet, och rangordning är särskilt viktigt för katter.

Så, med ett stort mått tålamod och noga eftertanke så kan det gå väldigt bra att ha en katt och hund tillsammans i samma hem. Så tveka inte att ta reda på om just de raserna du vill ha passar ihop och vad du mer måste göra!