De roliga kattvideofilmerna du älskar är faktiskt bra för dig

Det finns ett överraskande (eller kanske skrämmande) antal videoklipp på Internet som involverar små djur (särskilt hundar och katter) som gör söta saker. Online finns videos med kattungar som vilar, kattungar som leker med hundar, valpar som kryper tillsammans med barn, kattungar som jagar prickar från laserpekare, katter som försöker (och misslyckas) att hoppa på soffor och valpar som leker med bollar. Vad händer med vår till synes gränslösa fascination för kattvideor?

Utgångspunkten för glädjen av en kattungevideo är vår evolutionärt programmerade känsla för vad som är sött. Både män och kvinnor (om de inte har hjärtan av sten) finner spädbarn söta. Särskilt söta barn tenderar att ha större huvuden men små ansikten. Denna struktur ger spädbarn ansikten med stora pannor. Söta spädbarn har också stora, oskyldiga ögon.

Spädbarn skapar positiva känslor hos vuxna och äldre barn som ser dem. Denna positiva känsla är nödvändig eftersom (som den som har spenderat mycket tid med spädbarn kan intyga) barn kan vara ganska svåra att hantera i stora doser. Bebisar kräver mycket omsorg. De behöver matas, tvättas och bäras. De gråter ofta när de inte sover. Och barn vaknar ofta i mitten av natten. Det är en stor börda att ta hand om barn helt enkelt, även om utdelningen man får i form av kärlek och minnen är stor och hjärtlig.

För att alla bebisar ska kunna tyckas vara värda det för vuxna vårdgivare behöver de viss positiv feedback. Innan spädbarnen är mogna nog att engagera sig med vuxna och le och skratta, är allt de har sin fantastiska gullighet. Och inte överraskande är vuxna trådbundna att svara på barnsliga ansiktsdrag med positiva känslor.

Som det visar sig liknar ansiktsdragen hos bebisar ansiktsdragen hos unga djur, som kattungar och valpar. Bebisdjur har också små ansikten och stora ögon, så du svarar vanligtvis på kattungar och valpar på samma sätt som du gör med spädbarn. Om du tittar på dem får du en omedelbar dos av de klassiska ”warm fuzzies”.

Du kanske undrar om kattungevideos, som med stygga kaloritunga mellanmål, faktiskt är bra för dig. Eftersom de, som många droger, kan ge en omedelbar ökning av positiv känsla närhelst du vill, kan du misstänka att de inte är något du borde slösa bort din tid på.

Men det visar sig att söta videor troligen är bra för dig, så länge du inte blir så snärjd att du tillåter timmar att glida av när du sitter orörlig och stirrar på dem. Den moderna världen är fylld med massor av stress. Från början av skolåren har barnen upptagna scheman med massor av aktiviteter och läxor. De flesta vuxna jobb är upptagna, och många vuxna arbetar långa timmar. För många människor är dagarna fyllda av mer sorg än glädje.

Det finns många goda bevis på att ett positivt humör är fördelaktigt på många sätt. Till exempel tenderar människor att vara mer kreativa när de har ett positivt humör än när de är i ett neutralt humör. De fattar bättre beslut i komplexa miljöer när de har ett positivt humör. Dessutom har personer i positiva stämningar fler självkontrollmedel. När du mår bra, är du mindre benägna att snäppa till en medarbetare som irriterar dig än när du inte är.

Och när du känner dig lite nere (eller kanske inte mår så bra) kan en kattungevideo få dig på ett bra humör. När du har ett positivt humör kan två bra saker hända. För det första är människors beteende ofta smittsamt. Om du ler, kommer folk runt omkring dig också att le. Det innebär att göra dig lite lyckligare kan också öka människornas lycka runtom kring dig.

För det andra påverkar ditt humör vad du kommer ihåg. När du mår bra, tenderar du att minnas positiva saker. När du känner dig dålig brukar du komma ihåg tråkiga och stressiga saker. Det som du kommer ihåg påverkar ditt humör, så om du börjar i ett positivt humör kan det stämningen upprätthållas av saker du kommer ihåg. När du börjar i ett dåligt humör, fortsätter de saker du kommer ihåg att göra det dåliga humöret kvar.

Om du befinner dig i ett dåligt humör kan du titta på några söta videor som ger dig möjlighet att injicera någon positiv känsla i din dag på sätt som kan ge dig möjlighet att känna dig bra resten av dagen.

Självklart är små doser nyckeln till någon humörförbättring. För en sak får du den största effekten på humör från den första videon du tittar på. Därefter har du redan förlovat systemet som skapar positiv känsla från ansikten. Till slut blir du så pass van av liknande videos (precis som du vänjer dig vid effekterna av ett läkemedel), vilket innebär att du inte längre får något extra värde från att titta på dem.

Plus, om du spenderar för mycket tid på att titta på söta videos, kommer du förmodligen att gå för sent för att ta hand om viktiga saker du behöver utföra, och stressen av missade deadlines kan förstöra den glädje som framkallas av storögda kattungar.