10 tips för nya kattägare

Katter är utmärkta följeslagare till människor. Inte bara ser de bra ut, de håller också musen borta och är fantastiska jägare. Det är ganska coolt.

Men det finns mer till att äga en katt än att ha en söt, mjuk och ren livskompanjon. Innan du får eller skaffar en, finns det några saker du bör tänka på, och några saker som bara är bra att veta om.

10 tips för kattägare:

1. Katter är naturligtvis självständiga, men de kan inte ta hand om sig själva. Innan du adopterar, se till att din livsstil kan göra plats för en katt. Hur upptagen du är och hur mycket tid du spenderar hemma kommer att diktera vilken typ av katt du bör skaffa – om du är väldigt upptagen kan det hända att det är svårt att hitta tid för en katt som behöver mycket grooming och uppmärksamhet, särskilt gällande intelligenta och aktiva katter. Men det finns katter som är idealiska för arbetslivet. Undersök noga.

2. Vad händer om dina omständigheter förändras efter att du skaffat katt? Eller om du arbetar långa timmar och fortfarande vill ha ett vänligt ansikte som hälsar dig vid dörren i slutet av dagen? Att skaffa en kompis för att katten ska leka med kan vara en utmärkt lösning.

3. Har du allergier? Om du lider av allvarliga allergiska reaktioner, överväg att testa dig själv för kattallergier innan du skaffar en katt. Då kan vissa personer med allergier anpassa sig till sitt eget husdjur, men är fortfarande allergiska mot andra katter. En säker satsning är att välja en katt med låga allergener. Rådfråga din veterinär, läs böcker eller fråga djurskyddsmedarbetare för förslag.

4. Innan du tar din katt hem, ta den till veterinären för kontroll och immuniseringar. Schemalägg också veterinärsbesöket så snart som kattens ålder tillåter. Detta kan betyda skillnaden mellan en hälsosam och glad katt, och en eländig katt som försöker klia sig igenom fönstren eller sprayar dina möbler.

5. Skaffa en bra kattlåda och lika bra kattsand. Täckta lådor kan ge dig och din katt mer integritet och klumpande kattsand är lättare att underhålla. Håll låsen ren, för din katt och näsans skull. Se också till att du köper välbalanserad mat för din katt. Fråga din veterinär eller hör med din lokala husdjursaffär.

6. Katter älskar att leka. Leksaksmöss, strängar, fjädrar och till och med tomma lådor gör för mycket nöje. Leksaker behöver inte vara dyra (de kan till och med vara hemmagjorda), så se till att det finns nog att hålla katten glad, aktiv och mentalt upptagen.

7. Om du inte vill ha din soffa strimlad, eller din nya Louis Vuitton-väska förstörd, investera i en reppost.

8. Kattmynta, och de lilla frystorkade kycklingnuggarna är utmärkta verktyg för när du behöver “muta” katten eller när det vankas träning.

9. Skaffa husdjursförsäkring. Vi hoppas att du inte behöver det, men som de alltid säger, “better safe than sorry”.

10. Om det är en kattunge som du tar hem, se till att du börjar tidigt med en groomingrutin. Badning, borstning och trimning av klor kommer att vara en händelse att se fram emot, snarare än något att frukta.

Och där har du det. Det här är bara några av de saker du bör tänka på när du får dig till en ny kompis. Ett annat viktigt övervägande: Katter lever ofta i ungefär 20 år, så du och din katt kommer att vara tillsammans under lång tid, med förhoppningsvis många goda minnen och stunder att vänta!